Hvad er Twitter?

Twitter blev grundlagt i 2006 som et forsknings- og udviklingsprojekt, og det voksede med 422% i 2008. Twitter er et demokratisk medie – vi råder alle sammen over de samme værktøjer, og det gør, at Twitter skaber et helt nyt kommunikationstempo.

Og hvad kan det så?

Twitter er en micro-blogging side, hvor du kan blive medlem, ligesom Facebook. Når du så er medlem, kan du poste små tekster på højst 140 tegn – de såkaldte tweets. Du kan se dine tidligere tweets, kronologisk organiseret med de nyeste først på din profil.

Som I kan se er jeg også ret ny på Twitter - det gør det heldigvis ikke mindre spændende.

Brugerne i din twitosphere deles ind i to; Followers og following. Du kan suse rundt i twerden og finde de personer du gerne vil følge, ved bare at klikke på ”Follow”-knappen. Så vil den pågældende person være en del af dem du er ”Following”. Andre kan gøre det samme, finde dig og klikke på din ”Follow”-knap. Så bliver de en del af dine ”Followers” – altså dem der følger dig.

Alle du følger, bliver en del af din nyhedsstrøm. Hvis du virkelig skal have noget ud af Twitter, og få ud af dem, du følger, handler det ikke om at følge så mange som muligt. Folk der følger så mange som muligt er internettets ”Se mig” idioter.

Hvis der er en, du gerne vil holde øje med, men ikke vil have er en del af din daglige nyhedsstrøm, kan du tilføje dem til en liste. Du laver blot en liste, ved at klikke “New List” i højre side, giver den et navn, og du har nu en liste – som den jeg lige har lavet:

Jeg kan nu tilføje folk til min liste, – listens “Following” – og andre kan “subscribe” til din liste – listens “Followers.

Din profil

Du har ikke så mange muligheder på din profil for at vise hvem du er. Du kan skrive et par linjer, udfylde en kort biografi og uploade et billede. That’s it. Du kan også lave en custom background, men more on that to come. Derfor er Twitter heller ikke et sted for show-off. Du bliver ikke bedømt på det du selv skriver om dig, men på dine tweets, dine followers og following, favoritter og din evne til at skabe samtale.

NB! Twitter er ikke det nye FB!

Facebook-generationen i ukendt land.

Twitter er ikke det nye FB! På Twitter har du f.eks. ikke den samme ”beskyttelse” som på FB. Patti Flynn har sagt de vise ord ”Facebook er folk du engang har kendt – Twitter er folk du gerne vil kende”.

Return on Investment kommer når du engagerer dig i Twitter. Modsat FB, hvor du har en færdig værktøjskasse og værdien ligger i dine faste forbindelser, bestemmer du selv, hvad Twitter gør for dig. Vi blev på FB hurtigt opdraget til at spørge os selv ”Hvad laver jeg nu?”, og derefter fortalte det til hele verden (selvom vi i virkeligheden kun fortæller det til dem, vi gider lege med), får du mest ud af Twitter, ved at spørge dig selv ”Hvad kan jeg twitte om, der vil tilføre større værdi?” – og så fortæller du det til (potentielt) hele verden.

FB vil gerne ligne Twitter. På FB kan du ”dele” indhold, og du kan skrive @ foran et navn, og så vil navnet på din ven stå i din statusopdatering.

Dine tweets…

Så hvad skal du skrive? Lyt til twittervenner og svar når du kan tilføre værdi. Twitter er ikke i sig selv værktøjet – det er dine tweets, der er dit værktøj. Du kan derfor også en hel masse i dine tweets.

#Hashtags

Med hashtags kan du – og alle andre i twitospheren – gruppere tweets med alle andre med samme hastag. Det fungerer især godt på “trending topics”, f.eks. #Haiti – Når du så klikker på Haiti ude i højre side, finder du alle de tweets, som har hashtagget Haiti.

 

@ChristianeFalke

Hvis du i en tweets skriver @ChristianeFalke, vil dit tweet blive opslået på min væg. Dette kan du gøre til alle twittere, ikke bare dem du følger, eller som følger dig. Den er offentlig, og får at svare tilbage, skriver jeg bare @brugernavn. Heri ligger samtalen på twitter!

RT = Retweet

Videresendelse af tweets. Du kan retweet alle tweets. Når du klikker på retweet-knappen, som kommer frem, når du fører musen henover et tweet, vil du udsende dette tweet til alle der følger dig, og det vil dukke op i deres nyhedsstrøm. Så hvis der er et tweet i din nyhedsstrøm, fra en du ikke følger, vil der står et RT foran brugernavnet, og en du følger, har retweetet til dig.

 

Reklamer