Jeg følger lidt med i nyhederne hjemmefra, med et par ugers mellemrum, så det er ikke altid jeg er superopdateret på, hvad der sker i lille dejlige DK. Men jeg faldt over en ret grinagtig artikel.

Overskriften var “Lukkeloven åbner døre for røvere“. Det var HK Handel og De Samvirkende Købmænd, der var nervøse for, at der ville være flere indbrud nu hvor lukkeloven udvides (og gudskelov snart afskaffes). Jeg kan forstå at HK udtrykker en bekymring, for det er immervæk deres medlemmer, der er i farezonen. Men det viste sig, at bekymringen var på grund af, at der ikke ville blive ansat mere personale på trods af udvidelsen af lukkeloven.

Derfor vil der være mindre personale i ydertidspunkterne, og det gør at indbrudstyvene får det lettere. Er jeg den eneste, der var ved at falde på halen af grin? Så er det jo ikke lukkeloven der øger risikoen for indbrud, men det fjols af en købmand, der er for nærig til at ansætte flere, men alligevel holder åbent, fordi “Det gør naboen og jeg vil ikke miste kunder”. – Det er simpelthen dansk så det basker.

Artiklen indledes med ”Varebåndene i landets supermarkeder ruller på mere skæve tidspunkter som følge af den lempede lukkelov”. Nope, de ruller på skæve tidspunkter som følge af at købmand Bjarne holder længe åben. Det har han ganske vist mulighed for, på grund af vedtagelsen af lukkeloven.

At artiklen får det til at lyde som om HK og De Samvirkende Købmænd er lige bekymrede, ved jeg ikke om er dårlig journalistik, eller i bund og grund en doven fagforening, der ikke løfter en pegefinger overfor købmændene og siger “I skal slet ikke være bekymrede – I skal ansætte flere, eller holde jer til jeres gamle åbningstider”. For lad os lige slå en ting fast; Lukkelovens udvidelse, stiller jo ikke direkte krav til, at købmanden skal have åbent længere – det giver ham blot muligheden for det. Jaja, konkurrenceforhold og alt det der, men købmanden har stadigvæk et frit valg. Han har bare mere at vælge imellem nu, og det kan da også være meget forvirrende, og det er heller ikke særligt pænt af regeringen at give ham flere valg. Men det er ingen tvang.

Og en anden ting, som åbenbart igen og igen kommer bag på journalister – og den almene danskertosse; Love har ingen arme og ben. De kan ikke fysisk gøre nogen fortræd. En Lov kan ikke handle og agerer. Det er blæk på papir. Nothing else! Så en lov ejer ikke evnen til at handle og agere! Men det kan de mennesker vi vælger til at lave lovene, og det kan du. Hvis du er utilfreds så brok dig, hvis du er ansvarlig, så tag ansvar. Lad vær med at give et stykke skrift skylden.

Reklamer